.

Home

Bureau

Diensten

Projecten

Downloads

Contact

Bouwhistorische verkenning Den Haag | Mauritskade

object:

bouwjaar:

opdrachtgever:

architect:

werkzaamheden:

datum:

 

omschrijving:

woonhuis

2e heft 19e eeuw

ontwikkelaars

-

cultuurhistorische verkenning met waardestelling

medio 2017

 

 

De Mauritskade is omstreeks 1620 gegraven als stadsgracht ter verdediging van ’s Gravenhage. Het werd destijds de Noordsingel genoemd. (bron: Haags gemeentearchief, straatnamen.) De walkant werd voor lange tijd verpacht.

Voor een lange periode bleven de singels de omtrek van Den Haag bepalen. Net als in vele andere Hollandse steden groeide de bevolking van Den Haag. Van ca. 1850 tot 1875 van 70.000 tot 100.000 inwoners en dat groeide door tot 200.000 in 1900. (bron: Monumenten inventarisatieproject Den Haag 1850-1940) Om Den Haag ook voor rijkere burgers aantrekkelijk te houden werd in 1860 aan de noordzijde van de Noordsingel de stad uitgebreid. In 1861 werd de Noordsingel omgedoopt tot Mauritskade, vernoemd naar prins Maurits, de tweede zoon van koning Willem III die in 1850 op 7-jarige leeftijd overleed. (bron: Haags gemeentearchief, straatnamen.)

Ook binnen de middeleeuwse stad werden uiteindelijk, zoals hier aan de Mauritskade woonhuizen gebouwd voor rijkere inwoners.

 

Een exact bouwjaar van de woningen is niet bekend. Lange tijd bleef de Mauritskade nauwelijks bebouwd en werd de stad eerst aan de andere zijde van de voormalige singel uitgebreid. Mogelijk is het niet lang daarna dat ook dit deel van de Mauritskade bebouwd werd. Zowel in 1850 als in 1863 tekende ene C. Evers vanuit de Frederikstraat de Noordsingel. Hierbij is te zien dat in het laatste jaar er woningen zijn gebouwd langs de kade. Mogelijk zijn de woningen van de hand van timmerman Cornelis Krulder (1817 – 1883) die ook de woningen aan Mauritskade 19 tot 33 bouwde. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Krulder) Hoewel iets soberder uitgevoerd komen de panden sterk overeen met het bouwblok 43 t/m 57.

De opzet van de woning is over het algemeen gelijk gebleven. Op de begane grond bevonden zich de dienstvertrekken waaronder de keuken links tegen de achtergevel. De vertrekken van de hoofdbewoners lagen op de eerste en tweede verdieping met aan de achtergevel een 3,5 m diep houten terras op de eerste verdieping dat met een trap direct toegang bood tot de tuin.

 

Het pand was toen in eigendom van de heer Dr. N.J. Pompe van Meerdervoort die het pand liet verbouwen. Zowel de kelder als begane grond werden aan de achterzijde onder het terras uitgebouwd. De keuken werd verplaatst en kwam in de uitbouw aan de rechter zijde met ervoor (de huidige pantry) een provisiekast. Ten behoeve van het koken kwam er een schoorsteenkanaal langs de achtergevel.

 

De heer J. J. Hams (Baliestraat 27) kocht in 1955 het pand van de nabestaanden van N.J.F Pompe van Meerdervoort. Hij liet architect J Boosman de eensgezinswoning ombouwen voor zijn kantoor Bureau Stenotyp, een uitzendbureau voor stenotypisten. In het pand woonde ook een conciërge met zijn gezin. (bron: Haags gemeentearchief tekeningendossier: 184/11756/55) De woning kreeg aan de achtergevel een dakopbouw ten behoeve van een woon- en slaapkamer voor de conciërge en rechts aan de voorgevel een keukentje. De keuken op de begane grond kwam te vervallen. Wel werd de schoorsteen doorgetrokken tot in de kelder ten behoeve van het stoken (met olie). Tegen de linkerzijgevel werd een kleine goederenlift geplaatst.

Contact informatie:
a
 
t
m
e
Schelpenkade 13 
2313 ZT Leiden
(071) 5 147 337
(06) 41 884 179
[email protected]

KvK-nummer: 57516006

 

volg ons ook op:
Overige informatie:

Reinoud Boter staat ingeschreven in de Kwaliteitsregister

van de Bond Nederlandse Bouwhistorici (BNB)