Home

Bureau

Diensten

Projecten

Downloads

Contact

 

Bouwhistorische documentatie

Veel cultuurhistorische of bouwhistorische informatie is door de eeuwen heen kwijt geraakt. Door middel van onderzoek onder de grond (archeologie) als boven de grond (bouwhistorie) proberen we de overgebleven informatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Vooral als informatie opnieuw dreigt te verdwijnen, bijvoorbeeld bij sloop van een monument, is het noodzakelijk deze informatie eerst te documenteren.

In de meeste gevallen wordt dit gedaan door de verschillende bouwhistorische lagen "af te pellen". Dit kan tijdrovend zijn, zeker wanneer het monument zeer oud is.

 

Om zo snel mogelijk te werken waardoor we de kosten lager kunnen houden en ook de kwaliteit van bouwhistorisch documenteren verbeteren gebruiken we fotogrammetrie

Fotogrammetrie

 

In plaats van ter plaatse de bouwdelen en sporen inmeten en tekenen, wat soms dagen kan duren, maakt MoNed gebruik van fotogrammetrie. Hierdoor wordt niet alleen het eindresultaat beter maar het werkt ook aanzienlijk sneller. Met behulp een photoscan-software programma worden diverse foto's van objecten, muren, plafonds vertaald naar een orthogonale foto. Deze 2D foto is geheel op schaal en biedt meer informatie dan handmatig inmeten en uittekenen. Samen met de snelheid en gemak waarmee dit gebeurt wordt een betere resultaat verkregen tegen veel lagere kosten. Ook de werkzaamheden van de aannemer kunnen soms gewoon parallel worden voortgezet waardoor bouwhistorische documentatie minder tijdrovend is bij de uitvoering van projecten.

 

 

 

Contact informatie:
a
 
t
m
e
Schelpenkade 13 
2313 ZT Leiden
(071) 5 147 337
(06) 41 884 179
[email protected]

KvK-nummer: 57516006

 

volg ons ook op:
Overige informatie:

Reinoud Boter staat ingeschreven in de Kwaliteitsregister

van de Bond Nederlandse Bouwhistorici (BNB)