.

Home

Bureau

Diensten

Projecten

Downloads

Contact

 

Bouwhistorisch onderzoek

Bureau MoNed houdt zich hoofdzakelijk bezig met verschillende vormen van bouwhistorisch onderzoek. De meeste aanvragen betreffen een onderzoek voor het in kaart brengen van een cultuurhistorische of monumentale waardestelling. Hieronder treft u verschillende vormen van bouwhistorisch onderzoek waarmee we u van dienst kunnen zijn:

Tekening van architect Jacobus van der Heijden
Tekening Leiden
afbeelding boerderij Zoeterwoude
foto bakstenen
Foto denemarken
oude foto scheepswerf
brand bij de visbrug
rekening

meer informatie

meer informatie

meer informatie

meer informatie

Bouwhistorisch onderzoek geeft inzicht in de cultuurhistorische waarden van ons  erfgoed zoals Gemeentelijke monumenten en Rijksmonumenten. Met een dergelijk onderzoek worden de monumentale onderdelen, structuren of materialen geïnventariseerd. Op deze wijze wordt voorkomen dat (bouw)historische informatie onbedoeld verdwijnt. Met het onderzoek bepaald de bouwhistoricus niet hoe er met de monumentale onderdelen omgegaan moet worden. Hij kan hierin hooguit adviseren waar u mee te maken kan krijgen en wat voor u de voor en eventuele nadelen zijn. Het is daarom dan ook belangrijk dat een bouwhistorisch onderzoek onafhankelijk gebeurd. Hiermee wordt voorkomen dat eventuele gebruikerswensen de cultuurhistorische waarden onbedoeld beïnvloeden.

 

Er zijn verschillende vormen van bouwhistorisch onderzoek zoals een bouwhistorische verkenning, bouwhistorische opname of ontleding. Ze zijn afhankelijk van de diepgang met het verkrijgen van de bouwhistorische informatie. Vaak gaat het om een bouwhistorische verkenning met cultuurhistorische waardekaart dat bij het aanvragen van een omgevings- of monumentenvergunning moet worden ingediend.

Enkele reacties van onze opdrachtgevers:

"Jouw rapport heeft in de beoordeling door de commissie zeker een positief effect gehad waarvoor nogmaals dank."

opdrachtgever te Oegstgeest

"Ik wist niet dat er nog zoveel te vinden was over mijn woning. Leuk om te lezen"

particulier te Leiden

"Ik wil even bedanken voor de zeer snelle service en prettige samenwerking"

 

belegingsmaatschappij  te Rotterdam

Inkijken voorbeeld

bouwhistorisch onderzoek

download pdf circa 9 MB

Ook voor de eigenaar kan een bouwhistorisch onderzoek van belang zijn. Regelmatig krijgen wij enthousiaste reacties dat men niet wist dat er nog zoveel over hun pand te vertellen was. Het weten van de geschiedenis van je woning zien veel mensen als een meerwaarde. Daarnaast is het voordeel bij restauratie van monumenten dat men een juiste financiële afweging kan maken bij het wel of niet restaureren van onderdelen.

 

 

 

Contact informatie:
a
 
t
m
e
Schelpenkade 13 
2313 ZT Leiden
(071) 5 147 337
(06) 41 884 179
[email protected]

KvK-nummer: 57516006

 

volg ons ook op:
Overige informatie:

Reinoud Boter staat ingeschreven in de Kwaliteitsregister

van de Bond Nederlandse Bouwhistorici (BNB)